Säkerhet på mac - behövs det?

Det korta svaret är : JA

Varför? Jag har hört att det inte finns några virus för mac!
Nja fast inte så många men det finns ransomware, malware, adware och trojaner. Ingen panik nu, installera inga säkerhetsprogram utan här kommer några enkla tips på hur du kan öka säkerheten på din mac vilket räcker bra för den överväldigande majoriteten av användarna.
Först gå till Systeminställningar/säkerhet oc integritet.
Systeminst secur highlig

och klicka på den ikonen....

System security

Så här skall det se ut. Det viktiga är att du bara tillåter installationer från Appstore eller från en godkänf appleutvecklare. Du kan såklart ändå installera ocertifierad programvara men då måste du vara helt säker på att den är ok.

Om du befinner dig på ett publikt nätverk (typ macdonalds) så kan du starta den inbyggda brandväggen och blockera alla inkommande uppkopplingar. Detta behövs INTE hemma eller på jobbet för där tar brandväggen hand om det och det räcker vanligtvis. Se bild nedan
sytem firewall

Som du ser i bilden ovan kan du såklart välja att tillåta viss typ av inkommande trafik som du litar på.

Dina lösenord! Lösenord är både en välsignelse och plåga. Plåga därför att de som inte används dagligen är svåra att komma ihåg.
En regel som alltid bör följas är : ANVÄND ALDRIG SAMMA PASSWORD ÖVERALLT. Jätteviktigt! Jag är säker på att du läst artiklar om att inloggningsuppgifter blivit stulna från webshoppar eller liknande. Om din inloggnng blir stulen och du kör samma överallt så kan du vara riktigt illa ute. Jaja jag vet vad du säger nu, hur f***n skall jag kunna hålla reda på alla olika??? Jag använder !Password från Agilebits. Det är en app som funkar på Mac, Windows, Ios och Android. Jag har lagt nyckelfilen på mitt dropboxkonto (ja det är säkert de krypterar allt) så att alla mina prylar (laptop, desktop,smartphone och ipad) är lopplade till samma nyckelfil. Det betyder att om jag spar ett password på min ipad så blir det tillgängligt på alla mina andra enheter. OK det är inte gratis (utvecklare måste också äta) men jag försäkrar att det är väl investerade pengar.

I Mac finns en finess som heter FileVault som också ligger under Systeminställnngar/Säkerhet och Integritet. Om du aktiverar FileVault så krypters innehållet på hela din HD. Jättebra säkerhet om info på din enhet är känslig MEN om du glömmer ditt password och inte har ditt AppleID helt i ordning så kan ingen gjälpa dig, inte ens Apple själva. Jag använder det inte själv.

Spara

  • Träffar: 2532